GRYTJAKT

Jakthistorier

Grytprovshelg i Esperyd

Efter en lyckad provsäsong i träningsgryten hade vi bokat in en provhelg med tre stycken kullbröder. Vi hade stora förhoppningar fredag kväll när vi anlände till Småland. Efter att två hundar med förare från Värmland anlänt till den tredje hundägaren, samt att en domare från Göteborg slutit upp så samlades vi och några duktiga grävare för att lägga upp planerna inför lördagens aktiviteter. Ett duktigt förarbete visade att vi hade många fina gryt att gå igenom. Med god mat och dryck i magarna så lade vi oss med tankarna fulla av planer och förhoppningar. Lördag morgon inleddes med en god äggfrukost sen lastade vi in hundar, verktyg och folk i bilarna och drog iväg längs krokiga smålandsvägar mot gryten. Första lotten hade fallit på Sunken smålandshunden. Då vi gått i genom ett par tomma gryt kom vi fram till ett som såg mycket lovande ut och mycket riktigt det dröjde inte alls länge innan det är full kontakt på ca en meters djup. En timma senare hade vi skjutit två stycken grävlingar och hunden gjort ett godkänt förliggarprov!

Glada i hågen drog vi i väg till nästa gryt där det var JanEs tur, den ena av värmlandshundarna, att bekänna färg. Grytet var placerat i en bergssluttning med gångar ut i jorden. Hunden dyker in och får tidigt kontakt men vill inte ligga riktigt stilla efter att hunden brutit ett par gånger så verkar det som det ligger fast och det dröjer ej innan grävling nummer tre är tagen av daga, tyvärr så smet en grävling när vi skjutit. JanE klarade sitt prov utan tvekan.
Ingen tid att förspilla så vi drar raskt vidare för att hund nummer tre ska få sin chans på ett nytt område. Grytet som Alf Värmlandhund nummer två får är ett skogsgryt med rejäl aktivitet runt. Hunden släpps och ettriga skall höres, hunden låser direkt. Det ligger fast väldigt grunt så vi får vänta en stund på att domaren skall få höra sitt innan han ger klartecken för nedslag. Kvickt är grävling fyra skjuten och samtliga tre hundar har varsitt godkänt förliggarprov!
Då hoppet och tilltron till hundarna redan innan helgen var mycket stort hade vi varit i kontakt med ytterligare en domare, så nu ställdes unghundarna att vila inför söndagens bravader.

Då jaktdagen inte var slut, gryten många och jaktlusten på topp fick även mormor Maja chansen att visa att gammal är äldst, vilket resulterade i ännu en grävling på paraden.
På väg från jakten lämnar söndags domaren återbud och humöret hos hundägare sjunker radikalt. I sanna grytjägaranda är hinder till för att forceras, så vi byter verktyg från spett och spade till telefon och dator. Det visade sig att aven med dessa verktyg att trägen vinner! Domare kim från Vetlanda kunde komma och döma på kort varsel. Humöret vart genast på topp igen och det blev inte sämre av att en rejäl festmåltid var uppdukad. Efter en hel del planering till god mat och dryck så lottade vi områden för morgondagens jakt. Vi sov samtliga väldigt gott med magarna fulla och dagens slit i gryten i kroppen.

Efter ännu en rejäl frukost och att domaren slutit upp drog vi i väg mot det område som Alf hade fått. Efter att ha gått igenom ett antal fina gryt som mot all förmodan visade sig vara tomma, drog vi vidare till det gryt JanE fått på sin lott. Full fart in i grytet får kontakt, bryter några gånger och söker nya gångar innan han lyckas låsa grävlingen. Efter lite krångel hittar vi gången och grävling nummer sex är skjuten vilket betyder arr JanE klarat sitt sista förliggarprov.

Snabb lunch i det fria sen i väg mot det gryt som föll på Sunkens lott. Grytet är beläget i ett stort stenröse. Det dröjer inte länge fören han har kontakt, på ca en och en halv meters djup, med rejäla stenar i vägen och vi försöker ta oss ner från olika håll under de första två timmarna utan resultat. Hunden och jägarna sliter på varsitt håll, vi ser hunden vid några tillfällen men stora sten gör att vi inte kommer åt grävlingen. Tillslut får vi tag på hunden och vi flyttar några ”farliga” stenar. In med hunden igen och efter ca en halvtimme kommer vi åt att skjuta grävlingen. Ett verkligt kanonjobb är dagens andra färdiga hund är ett faktum! Efter lunch hade några åkt åt ett annat håll för att se över några andra gryt och vi får beskedet att även en svart hund lyckats göra ett bra jobb, åttonde grävlingen för denna helg är skjuten. Vi provar två gryt med förhoppningen att Alf skall få kontakt men tyvärr utan resultat. Synd att inte Alf har fått kontakt sista dagen.

Återsamling i Esperyd, där vi bott, med pappersjobb, viltparad och vägning av de två sista galtarna som var riktigt stora, 13,5 och 13 kg! Därefter tog vi avsked.
Vi vänder vi hemåt mot Värmland och ser tillbaka på en fantastisk helg med fem godkända grytjaktprov på tre släthåriga foxterrier kullbröder som blev 15 månader idag 090802.

Nu ser vi fram emot att ses i ringen för fullständigt förliggare championat. Dessutom ser vi fram mot den stundande säsongen med många rävar i gryt, då två av dessa bröder även har gjort godkänt anlagsprov sprängare.
Ett stort tack till alla ni som gjort denna helg till vad den har varit Det måste ha varit ett enormt jobb att ordna så god logi för så många, få tag på någon som lagar så fantastisk mat, hitta ”småpojkar” som slåss om spaden och att ordna så välplanerad jakt.
Heder åt domarnas insats det är mycket trevligt att se så gräv och skjutglada domare.


Villa Väpplinge 090802
Anders och Carolina