GRYTJAKT

Krönika

Skriver detta i ett julivarmt Halland. Terrierna och finskstövaren ligger i skuggan och höstens rävjakter känns rätt avlägsna. Alltför avlägsna när rastlösheten är som värst. Men sommaren kommer ju som väl är till ett slut och då skall det jagas!

Pratade med en foxterrierägande jaktkompis häromdagen. ”Har du tänkt på det”, sa han, ”att läser man ett reportage om grytjakt i någon jakttidning, så nog fasen ser man en foxterrier skymta i bakgrunden på bilderna, vilka hundar är det?”. Och nog har han rätt. Det finns en hel del riktigt bra foxar ute i landet. De bevistar sällan prov eller utställningar, men agerar dödens omeriterade budbärare för en hel massa rävar och grävlingar. Deras hussar eller mattar syns sällan som ägare i några resultatlistor, men är desto mer namnkunniga bland traktens jägare. De flesta av dem är inte medlemmar i rasklubben. ”Den är bara till för utställare och agilityfolk” heter det, och visst finns det många med de intressena i klubben. Foxterrierns tillgång och förbannelse är ju att den är användbar till mycket. Sen att en del utställningschampions inte håller måttet (i dubbel bemärkelse) som grythundar, och en del ”jaktfoxar” inte är snyggast i en utställningsdomares ögon är bara att konstatera. Dock får vi inte glömma att det ”bara” är hundar vi sysslar med. Nog skall det gå att komma överens och samsas oavsett om vi håller på med jakt, agility, eller utställning.

Jag blev i våras tillfrågad om jag ville sitta med i klubbens styrelse. Man sa att man ville ha in ett nytt ”jaktnamn” och att jag inte tidigare var medlem var inget bekymmer. Jag tackade som synes ja, och efter vårens korrespondens med de övriga förtroendevalda känns det som att man från klubbstyrelsens sida är måna om att ge utrymme åt de medlemmar som har en foxterrier till jakt. Ett steg i den riktningen hoppas jag att ”Grytbiten” skall komma att bli. Ett annat positivt steg togs när klubben anordnade grytträning och grytprov i samband med Boråsutställningen den 28-29/6. Tack Marianne och Lennart för planeringen!

Jag hoppas att ni, oavsett om ni jagar med er hund eller inte, skall hitta något av intresse på de här sidorna. Kom ihåg att bidrag till t.ex. galleriet, eller jakthistorier mottages tacksamt.

Knall och fall!

/Kalle Stolt