GRYTJAKT

Jakthistorier

Första helgen i Augusti samlades vi i Töreboda för att rivstarta årets jakt säsong med ett rejält nappatag med traktens grimbarts. Oddsen är inte dom bästa när det är tidigt i Augusti och vädret är jättefint och många grävlingar fortfarande ligger ute och inte i gryten men känslan av att komma igång och träffa likasinnade är underbar.

Gänget var av blandad karaktär med allt från noviser (både folk o fä) till mer rutinerade som sett grytarbeten förr, och förhoppningen var att förutom att jaga även få till och döma grytjaktprov då fyra av deltagarna var grytdommare och en skock hundar fanns med som var redo för jaktprov. Hundarna var av skiftande raser men med ett övertag i numerären för den släthåriga foxterriern!

Grytjakt och foxterrier är ju ett vinnande koncept och det är förståligt att det är flest foxar när det vankas grytjakt.

Vi sparkade igång redan Fredag kväll med nattjakt då hundstallet förutom grythundar även innehöll stövare, spetsar och en plott och sömn inte var prioriterat.

S ummering efter två dygns jakt var 13 fällda grävlingar och många fina hundjobb både över och under jord, som resulterade i fyra första pris på grytjaktprov trots en värme som kunde jämföras med torrperiod i Afrika och ett monsunregn i form av en svensk åskskur med ihållande skyfall.

Prisvinnande hundar utan inbördes rangordning med foxterrierna först:

Badgerhills Gräjja S58495/2008
Bråtners Chippen S46017/2009
Myra S50848/2009
taxen Drivjärnets Zasa SE44717/2010


Vi som fick äran att bedöma dessa hundar var Ingemar Larsson, Lennart Härnesund, Sven Duva Ericsson och undertecknad.

Ett stort tack till den lokala spåraren Benny som hade en otrolig koll på vart gryten fanns och hans bror Sören som upplät campingplats och el. Sist men inte minst ett stort tack till Sven Duva och Micke Thörsfelt som styrt upp en jätte trevlig helg! TACK!

Till er andra ses nästa år och keep digging/ Micke Bråtner