Nose Work

Sportens ursprung, inspirerad av Specialsök

Nose Work grundades i USA av tre professionella Specialsökstränare. Tanken var att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA.

Ron Gaunt, en av grundarna, har arbetat med tjänstehundar och tog med sig idén om hur Nose Work skulle tränas från sitt egna arbete med hundarna i tjänsten.

Ron berättar att han upplever att det är många hundar som har sådant driv i sig av naturliga instinkter som att jaga och leta och som inte får utlopp för detta och i människornas ögon anses som att de inte passar in någonstans. Genom Nose Work ges alla hundar en chans till att nyttja sina naturliga instinkter och till en fördel för människorna de bor med och kontentan av detta är en trött och nöjd hund.

Nose Work är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundsekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nose Work använder sig av verklighetstrogna sökmiljöer och kan genomföras i princip var som helst.

Värdegrund

Nose Work utgår från värderingar om mångfald, säkerhet och hundens psykiska och fysiska hälsa. Nose Work är en aktivitet för alla hundar och med det menas att alla hundar mår bra av att få använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet.

Sedan 1/1 2017 är det en officiell tävlingsgren i Sverige och ligger under Svenska Kennelklubben (SKK), Svenska Nose Work Klubben (SNWK), och som är öppen för alla hundar som har rätt att tävla enligt SKK:s regler och har klarat ett s.k. doftprov.

Oavsett om det är träning eller tävling är det hundens välbefinnande alltid det viktigaste. Så även om Nose Work är en sport för alla är inte tävling i Nose Work nödvändigtvis en tävlingsform för alla och alla kan inte alltid vinna. Det övergripande målet är att det ska vara säkert och kul för samtliga inblandade.

Historiken i denna sport är något SNWK värdesätter och vill ha som grundtanke i Sverige.

De svenska reglerna hittar du på SNWK:s hemsida: www.snwk.se

Alla raser finns representerade och även blandraser. Man lägger mycket stor vikt på att verkligen alla kan deltaga, från reaktiva hundar till förare med funktionsnedsättning. Det som behövs hos hunden är ett sökintresse och en bra näsa och det har alla hundar. Detta är en sport som verkligen är inkluderande.

Hur fungerar Nose Work?

Det går att lära sin hund att leta efter specifika dofter. I Sverige använder vi oss av något som kallas hydrolat. I USA använder de eteriska oljor. Men eteriska oljor kan vara farliga för hundens slemhinnor när de inandas. Därför har oljorna bytts till hydrolater. Hydrolater är enklare att arbeta med och har inga kända biverkningar. Oljor är svårare att hantera. Spill är svårare att få bort och ger fläckar. Hydrolat försvinner över tid, även om det kan ta flera veckor.

Ett hydrolat är ett växtvatten och samtidigt en biprodukt när den eteriska oljan tillverkas. Det blir ett hydrolat av den ånga man använder när man extraherar/destillerar växten för att utvinna den eteriska oljan. När ångan kondenserar får man ett hydrolat som innehåller växtens doftämnen samt den eteriska oljan. Hydrolat innehåller även en liten mängd alkohol som tillkommer naturligt vid jäsningsprocessen.

Man ska vara medveten om att flera punkter kan påverka hydrolatets kemiska struktur:

 • Jordmånen som växten växer i
 • När på året som det skördas
 • Tillgång till vatten under växtligheten
 • Hur transporten sker till platsen där hydrolatet utvinns
 • Förvaring under och efter tillverkning
 • Tillverkningsmetod
 • Hantering efter tillverkning
 • Ålder på hydrolat

Det är därför viktigt att du som förare tränar på samma typ av hydrolat, men från olika leverantörer så att hunden lär sig den gemensamma nämnaren oavsett hydrolatets kemiska sammansättning.

De dofter som ingår i Nose Work och som din hund ska lära sig att hitta och markera är i första hand eukalyptus för klass 1, NW1, lagerblad för klass 2 NW2 samt lavendel för klass 3 NW3.

Det är viktigt att du som hundförare lär dig att läsa din hund så att du ser och förstår när din hund har hittat och markerar doften.

På tävling förkommer följande sök:

 • Behållare
 • Inomhus
 • Utomhus
 • Fordon

Dessa sök kallas för Tävling Samtliga Moment, TSM.

Du kan tävla i enskilda moment, Tävling Enskilt Moment s.k. TEM, då är det fyra sök av antingen behållare, inomhus, utomhus eller fordon.

När man har klarat alla fyra söken i antingen TSM eller TEM är man berättigad till diplom. När du har 3 diplom i TSM eller TEM blir du automatiskt uppflyttad till nästa klass. Du kan vara uppflyttad i TSM i klass 2 men kan fortfarande tävla TEM klass 1.

För att tävla måste föraren med sin hund alltid ha ett godkänt doftprov på den doft du tävlar i. Doftprov genomförs regelbundet över hela landet av från SNWK:s certifierade doftprovsdomare.

Intresset för sporten växer för varje dag och den är lätt att utöva precis var som helst. Inne, ute, i skogen, i stan, på promenaden, själv eller i sällskap. Sporten passar dessutom för hundar i alla åldrar. Från 8 veckors-valpen till seniorhunden. Detsamma för föraren, barn till pensionär.

Från 2017 o fram till idag 2021 har över 12,000 förare och deras hundar har gjort godkända doftprov i de tre olika dofterna. Antalet tävlande under perioden har varit över 15,000 fördelat på ca 35,000 starter. Under perioden har nästan 6,000 diplom delats ut.

Hur kommer jag igång med Nose Work?

Att komma igång med någon form av nosaktivering är lätt för alla hundförare. Du börjar med att slänga ut lite godis på gräsmattan, gömmer godis i träd, gömmer godis inne osv. Detta stimulerar hundens sökintresse och du får en bra grund för att sedan gå vidare med att anmäla dig till en kurs i Nose Work hos en SNWK-certifierad instruktör. Att gå kurs rekommenderas varmt, detta för att få bästa möjliga grund till sporten. SNWK-certifierade instruktörer finns listade på SNWK:s hemsida www.snwk.se

Denna sport passar våra Släthåriga Foxterriers utmärkt eftersom det i allra högsta grad är ett självständigt arbete som hunden utför. Foxen är känd för sitt självständiga arbete och du som förare hänger bara på. Det berikar dig och din hund i allra högsta grad. Du som förare behöver bara kunna lära dig att läsa din hund.

Har du frågor och vill veta mer om Nose Work, skicka gärna ett mail till Birgitta Wenzer: birgitta@flian.se

Residenset´s Count Me In aka Molli. Stilstudie på Molli när hon lär sig doften eukalyptus. Redan efter ett par repetitioner hittar hon doften i den gröna plastburken som har ett litet hål och där det sitter en liten liten möbeltass med en droppe av eukalyptus på. Sekunden efter belönar jag henne med godis precis vid den gröna burken.
Residenset´s Count Me In aka Molli. Visar här tydligt att hon har hittat doften eukalyptus. Molli pekar med sin nos där doften sitter. Notera att hennes öron är lite bakåtstrukna samt att hon sluter ögonen lite, som för att analysera doften. Denna bild är tagen när Molli gör sitt första utomhussök 2016.
QueenOfHearts aka Queenie. Stilstudie där Queenie visar att hon har hittat en hög gömma. Doften sitter 4 rader ovanför hennes nos. För en mindre hund blir doften både hög och oåtkomlig. Oftast studsar Queenie upp mot gömman när hon har hittat den.
Residenset´s Count Me In aka Molli. Molli visar här tydligt var doften sitter på denna gigantiskt stora lastbil. Att söka på fordon är en konst för hunden. Det gäller att visa hunden var den ska söka så att den inte söker på något annat. En duktig hund, som Molli här, ”limmar” liksom fast näsan runt fordonet.